Sierbestrating

Voor het verfraaien en het vormen van functionele verhardingen in uw tuin wordt sierbestrating gelegd. Wanneer de juiste soort sierbestrating in de tuin wordt toegepast werkt dit sfeerverhogend. Het laat de accenten die tijdens het ontwerp zijn bedacht bovendien extra op vallen. Denk hierbij aan het lijnenspel of het contrast dat gevormd kan worden tussen tuinpaden en terras.

Praktisch gezien is sierbestrating ook een onmisbaar onderdeel van de tuin. De sierbestrating in uw tuin zorgt ervoor dat uw tuinmeubels stabiel staan. Niets is zo vervelend als een wiebelende stoel of tafel dat altijd leidt tot problemen.

Verschillende soorten bestrating

Voor het vakkundig laten verwerken van de sierbestrating bent u bij van Hoof Hoveniers aan het juiste adres. Waar wij ons op richten als hoveniersbedrijf is o.a.:

  • legverbanden en afwerking.
  • Betontegels leggen voor een oprit of terras.
  • Keramische tegels leggen voor terrassen of tuinpaden.
  • Het bestraten van uw oprit of tuinpad met klinkers.
  • Natuurstenen tegels leggen voor uw terras of tuinpaden.
  • Paden, opritten of terrassen van waaltjes of gebakken klinkers leggen.
  • Bestratingen en half-verhardingen, zoals split en grind, opsluiten met betonbandjes.

 

Kleur van de bestrating is een belangrijk onderdeel.

Indien u een tuinontwerp heeft laten maken, is de keuze voor een bepaalde kleur sierbestrating waarschijnlijk al gemaakt. Zachte, natuurlijke tinten zorgen ervoor dat de tegels of klinkers niet opvallen en dat wordt in de tuin als prettig ervaren. Het kan echter ook zijn dat hier bewust van wordt afgeweken. Bepaalde tuinstijlen of het formaat van een tuin zorgen ervoor dat men juist andere keuze’s maakt om bepaalde lijnen of vlakken extra te belichten. Grijstinten zijn altijd al populair geweest voor de sierbestrating in particuliere tuinen. Deze trend zien wij nog steeds. Bruine kleuren zoals die van gebakken waaltjes zijn tijdloos en kunnen vrijwel altijd ingepast worden. Mocht u willen kiezen voor een donkere of juist een lichte tint, let dan op het volgende. Lichte tinten zorgen ervoor dat uw terras groter lijkt, donkere tinten maken de ruimte kleiner en dus intiemer. In de zomer zorgt donkere bestrating ervoor dat uw tuin een stuk warmer wordt.

Afmetingen van uw sierbestrating

Aanleggen van een terras
De aanleg van een terras is iets wat alle aandacht verdient. Het terras moet namelijk echt een plek worden waar u kunt genieten van uw tuin en/of van de zon. Eerst wordt een logische plaats gekozen, een plaats welke goed bereikbaar is vanuit het huis en die een goede aansluiting heeft met de rest van de tuin. Laat de maat en de vorm afhangen van de functie, die u aan het terras wil laten toekennen. Voor een terras met een tafel en vier stoelen is een afmeting van 300 x 400 cm voldoende. Een rond terras geschikt voor vier personen, moet tenminste een diameter van 350 cm hebben. Per persoon rekent men er gemiddeld 3 m2 bij, advies is om over de grootte goed na te denken een te klein aangelegd terras zorgt anders nog jaren voor irritatie.

Aanleggen van een pad

Een pad vormt de verbinding tussen twee, van elkaar afliggende plaatsen. Bijvoorbeeld tussen twee terrassen of tussen de stoep en het huis. Soms betreft het een looppad naar het schuurtje of de route naar de achteruitgang. Het paadje ligt er vaak voor de gezelligheid om lekker door de tuin te lopen langs bloeiende hortensia's, achter hoge coniferen langs en weer voorbij de volière naar het hoofdterras. Voor paden geldt een beetje hetzelfde als voor terrassen: je legt ze bochtig, grillig of juist kaarsrecht. De opsluiting van een stenen paadje is ook te maken met een betonband of een rollaag. Zorg ervoor dat de rollaag ± 2 cm lager gesteld wordt als de stenen van het paadje. Een steen in lengterichting zorgt voor een mooie afsluiting van het overdwars gelegde halfsteensverband. Opsluitbanden zijn er in verschillende diktes, voor een normaal pad en terras zijn die van 5x15x100 cm of 6x20x100 cm prima geschikt. De breedte van een tuinpad is gemiddeld 80 tot 120 cm breed dit is afhankelijk van het doel en de gebruiksintensiviteit.